Nasib ilmu spm ku

Bismillahirrahmanirrahim.

Tengok lambakan buku di bawah.

Dah tengok?

Bagus, murid-murid..hehehe

[Kredit]

Ok, percaya tak, kalau saya kata, time spm dulu, kalau buku-buku sebanyak ni saya kena baca dan ingat sebab masuk spm, saya akan cuba untuk pulun baca dan ingat? Siriyesli, tak tipu…Ingat lagi masa tu banyaknye buku sampai tak tau nak baca mana satu. Lepastu, macam-macamla buat nak bagi ingat fakta-fakta dan tarikh bebagai..adoilahh. Habis spm? *Poof!* Hilang semua..Nak-nak sejarah sebab saya dah tak belajar dah sejarah kat kolej.

Macam kenal je perangai ni *koff koff*[Kredit]

Jadi? Nampak sangatla saya belajar 5 tahun kat sekolah tu semata-mata (diulang, semata-mata) untuk lulus exam. Teringat sebuah kesah benar seorang ustaz saya cerita. Sekumpulan akhawat (sisters) tengah dalam musafir. Sampai satu masa, diorang kena berhenti untuk solat, tapi tempat tu takde air. Kat tepi jalanla katakan. Dahla tu, diorang pulak takde langsung air nak dibuat berwuduk.

Ketua diorang pon kata “Okey, semua tayamum, pastu solat kat sini.”

*semua buat muka cuak*

” Tayamum? Camana nak tayamum? Boleh ke? Betul ke ni?” (dan pelbagai soalan retoris lain)

 ” La..kan semua da belajar dulu kat sekolah?”

Dan cerita ni buat saya tak senang duduk tatkala mendengarnye..sebab..masa dengar cerita ni, saya sendiri dah pening-pening lalat ala-ala ingat-ingat lupa je pasal tayamum dan rakan-rakannya. Kenape ek? Ingat lagi time PAFA dulu, siap buat amali lagi (guna bedak 😉 ), kenape saya tak boleh nak yakin? Kenape tak melekat kat hati benda-benda ni semua? Kenape?

Sebab dulu, hafal semua tu untuk lulus PAFA..supaya kat sijil spm nanti tulis “Lulus Fardu Ain” (or something like that)..sampaikan masa hafalan tu, ada cikgu-cikgu yang suruh satu kelas hafal, pastu baca ramai-ramai. Habis semua orang baca, tanda dah hafal..Allahuakbar..

Ayat-ayat kefahaman Al-Quran dalam silibus agama dulu, jujurnya saya dah tak ingat dah, ape yang saya belajar dulu. Ruginya..berpenat lelah beberapa tahun dok menghafal, akhirnya buang ke belakang macam tu je..Astaghfirullahal’azhim.

Kat sinila pentingnye niat sebelum kita start buat apa-apa. Macam sebuah hadis sahih diriwayatkan oleh Umar al-Khatab r.a., Rasulullah s.a.w telah bersabda, maksudnya:

Sesungguhnya, setiap amalan itu bermula dengan niat. Dan bagi setiap orang itu apa yang dia niatkan. Maka barangsiapa yang hijrahnya kerana Allah dan rasul-Nya, maka hijrahnya adalah kerana Allah dan rasul-Nya. Dan barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia atau perempuan yang ingin dikahwininya, maka hijrahnya adalah kerana apa yang dikehendaki.

(HR Bukhari dan Muslim)

Sebagai mukmin, mestilah segala-galanye, back to Allah..Macam yang kita ikrar hari-hari dalam doa iftitah “inna solati wanusuki wa mahyaya wamamaati lillahi rabbal ‘alamin-sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah, Tuhan seluruh alam.” Jadi, niat yang terbaik: buat sesuatu kerana Allah..

Kan bagus kalau sebelum start study, niatkan ” Ya Allah, aku belajar ni sebab aku nak kenal Engkau dengan lebih baik, sebab aku nak beribadah dengan lebih sempurna, supaya aku lebih dekat denganMu, supaya aku mendapat redhaMu” dan yang sewaktu dengannya.. lebih baik daripada takde niat langsung atau pun tersalah niat macam belajar nak lulus exam seperti cerita di atas *koff koff*

Kalau kita dah pasang niat yang baik masa nak start buat apa-apa, pastikan masa tengah buat pun, kita ambik masa untuk refresh niat. Hati manusia ni berbolak-balik..Kadang-kadang, niat di awal tu dah cantik dah, tapi tiba-tiba time tengah buat, niat kita ‘terberubah’ sebab termakan bisikan syeton-syeton kat sekeliling kita. Kalau kita tak reflect dan refresh niat from time to time, tak mustahil kalau di akhirnya kita tak dapat apa-apa sebab kita tak lagi buat kerana Allah, tapi kerana nakkan pujian, upah dan sebagainye lagi.

Wallahu a’lam.

*nak study balik fardu ain, this time with a new and better intention, insya Allah 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s