Kelab Peronda: muhasarawak selepas 4 tahun

Bismillahirrahmanirrahim..

Pada zaman dahulu, ada seorang budak form 4 yang mula terjebak dengan keindahan duniawi ponteng kelas..Kesukaan dia dan rakan-rakan sekelasnya terhadap ponteng sehingga mereka menubuhkan sebuah kelab underground yang amat rahsia :Kelab Peronda, yang dinamakan sedemikian kerana bila ponteng kelas, mereka akan lari dari kelas dan meronda keliling kawasan sekolah supaya tak ditangkap.

Potret Kelab Peronda..wahahaha [Kredit]

Tapi budak ni bukan lah ahli rasmi kelab ini kerana dia taklah geng sangat dengan mereka.. namun, kekerapan dia ponteng kelas mengalahkan kekerapan walaupun pengerusi Kelab Peronda ini..Ikuti temubual bersama beliau yang kini sudah insaf dan telah memulakan hidup baru:

Q: soalan

A: jawapan

Q: Macam mana pengalaman pertama Cik F (bukan nama sebenar) masa ponteng kelas? Ce citer, ce citer

A: Haha..First time ponteng, takut gila, kot! Kitorang duduk kat satu wakaf yang dekat gak la ngan klas tu..tapi feeling masa tu, whoa! Rasa cam semua orang tengah tengok kita..Bila ada cikgu lalu je, rasa cuak sangat, sebab rasa cam diorang tau je kita ponteng..tapi op kos la diorang semua tak tau pon..kitorang je yang terlebih perah santan… Astaghfirullahal ‘azhim.. Kalau buat salah depan Allah, saya tidak setakut tu..padahal Allah Maha Melihat kita kan..tapi masih mampu untuk rasa cool dan bertangguh nak bertaubat(sebak) ..masih berdegil nak buat jugak dosa walaupun dalam hati tau Allah tengah melihat.. Mungkin sebab tu kot, kan..Allah janjikan ganjaran besar kat orang-orang yang takut pada Tuhan diorang walaupun diorang tak nampak pon Tuhan diorang tu.

 

Q: Betul tu, Cik F..Allah janjikan kepada orang macam tu, untuk masuk ke syurga dengan aman dan damai bila dia datang kepada Allah dengan hati yang bertaubat (Surah Qaf, ayat 33-34 [50:33-34]) dan ayat-ayat lain yang tak sempat saya nak quote..

Jadi, macam mana Cik F boleh terjebak dengan ponteng ni?

A: Masa awal-awal tu, kerana kawan yang mengajak, yang juga boleh diajak..kiranya, macam kitorang sama-sama suke ponteng.. asal tak suka subjek tu, ponteng. Bosan ngan cikgu tu, mintak nak gi tandas, pastu tak balik-balik dah.. Kawan saya time tu, bukanla dari kawan-kawan rapat saya sebelum tu, sebab diorang masuk klas lain.. Diorang selalu salahkan kawan baru saya tu, sebab diorang kata dia yang bagi pengaruh buruk kat saya..tapi, saya tau kitorang ponteng suka sama suka.. Bila fikir sekarang, saya bersyukur sangat Allah tak amek nyawa kitorang berdua time form 4 tu..kalau tak, haih! Mungkin kitorang akan salah menyalahkan pulak sebab dah tinggalkan macam-macam amanah..amanah belajar, amanah parents, cecikgu..Alhamdulillah Allah bagi kitorang peluang lagi untuk mintak maaf kat cecikgu dan parents and also peluang bertaubat (senyum)

.

Q: Oh? Kenapa Cik F kata nanti korang salah menyalahkan? Tak paham part ni, boleh terangkan sikit tak?

A : Boleh (senyum). Saya penah terbaca dalam Al-Quran,  dalam ayat ke 67 surah az-Zukhruf (43:67), time hari kiamat datang nanti, teman-teman karib akan saling bermusuhan, kecuali mereka yang bertakwa. Yang pastinya, persahabatan kitorang time tu bukan terbina atas ketakwaan.  Saya bayangkan, kekawan karib berselisih sebab cam, ‘dulu kita bff, tapi tak penah kau tegur salah aku’, atau pun dalam kes saya, nanti sorang cakap “Dulu time kita ponteng, kau la yang ajak aku, dah aku tak jalankan amanah! Ni semua salah kau!” pastu nanti lagi sorang kata “Abes tu? Sape suruh kau ikut cakap aku? Kalau aku suruh kau makan taik idung, kau makan taik idung? Kau pon nak ponteng kan? Ni salah kau gak la!” Macam tu lah..ada paham ker? Masing-masing takut sebab akan terima pembalasan atas ape yang diorang dah buat, jadi diorang nak heret sekali semua orang lain yang berkaitan.

  .

Q: Ok paham (senyum)..Jadi, ape yang buat Cik F akhirnya berhenti ponteng?

A: Allah..memang sangat sayang kitorang berdua.. Sebenarnya, banyak benda yang Allah campakkan dalam hidup kitorang untuk buat kitorang berhenti ponteng.. Contohnya, result exam cam biskut beraneka dalam tin, daripada 9 subjek kitorang amek, daripada A sampai G (fail) semua kitorang ada. Tapi kitorang keras kepala kot.ehehe..malahan sebab kitorang duduk dalam klas honeymoon, result cam tu dipandang gempak gak, sebab tak nampak cam nerd..adoyai.. Pastu cikgu klas kitorang ada jugak tegur, tapi sebab dia berlembut, kitorang buang ke tepi je teguran berhemah dia tu. Jadi, sebab kitorang tak makan saman sangat, Allah hantar ketukan kat kepala, dalam bentuk kitorang menerima amaran keras dari cikgu yang kitorang selalu jugak ponteng klas dia. Alhamdulillah Allah lembutkan hati saya.. Melihat cikgu hampir menangis kerana apa yang saya buat, bukanla apa yang saya suke.. Saya mula berfikir sampai bila saya nak teruskan menipu parents, sebab, walaupun tak tipu secara direct, ia tetap cam menipu sebab diorang ingat saya pergi belajar, rupa-rupanya saya main.. Sejak tu, saya try tinggalkan ponteng dan belajar dengan lebih rajin.

 .

Q: Subhanallah sweetnya Allah! Memang kalau kita makin menjauh dariNya, Dia tak henti-henti panggil kita untuk balik padaNya, dengan macam-macam nikmat dan ujian..Cuma kita je yang tak perasan yang nikmat dan ujian yang Dia berikan tu untuk kita kembali dan bertaubat dan bersyukur padaNya.  

Saya rasa tu je, soalan dari saya. Cik F, any last words?

A: Ada, ada. Pesan saya, kalau kita buat salah, atau dosa, cepat-cepatla mintak maaf dan bertaubat. Dosa ni, macam paku.. Bayangkan hari-hari, kita ketuk sebatang paku pada satu dinding yang putih..Lama-lama, walaupun paku tu kecik je, dinding tu akan penuh jugak, dan nampak sungguh tak bergaya. Bila nak buat dia nampak bergaya, dengan mencabut paku tu, sudahlah susah, pastu walaupun dicabut semua paku tu, akan tertinggal kesan kat dinding tu. Macam tu la kesan dosa kat hati kita..Sebelum melarat dan rasa dosa tu indah, sebelum banyaknya dosa membuat hati kita mati, kembalilah padaNya dalam sujud seorang hamba yang bertaubat..

  .

Q: Well said, my friend! Baiklah, cik F, rasanye tu je.. jazakillah khair

A: Oh, apa itu?

Q: Hehe..maksudnye, “semoga Allah membalas kebaikanmu”.. kalau lelaki, kata jazakallah khair.

A: Owh…kena jawab ape-ape ke?

Q: Bila orang kata macam tu, elok kalau kita jawab, wa iyyaki, maksudnye, “dan bagimu jugak” 

A: Ok then..wa iyyaki(senyum)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s