Kesah di hari-hari terakhir Sya’ban

Bismillahirrahmanirrahim =)

Finally got the time to write up a post..Sejak minggu lepas, saya dibusykan dengan macam-macam borang yg mara nak, sampai ulang alik ke kl beberapa kali..Alhamdulillah semalam dah settle semua..

Sepanjang minggu tu, saya asyik, asyik, asyik rasa yang tahun ni, saya tak merasa nikmat menunggu Ramadhan tiba..kerana kononnya disibukkan oleh hal-hal dunia..sampaikan initially dalam kepala saya post ni akan bertajuk ” Hey dunia! pergi main jauh-jauh!”..tapi..alasan busy kerana dunia sampai tak prepare untuk akaun akhirat macam..sangatlah tak konkrit. Mampu ke saya nak cakap “Ya Allah, aku tak berapa prepare sangat sebab aku busyla” kat akhirat nanti?

Kalau tahun lepas, time ni, saya ingat lagi, saaaangat indah tempoh-tempoh ni. Kitorang semua sangat-sangat menantikan Ramadhan, nak-nak dua tiga hari terakhir Syaaban.. takut sangat tak sempat jejak Ramadhan..sangat-sangat mendoakan agar doa ” Ya Allah, sampaikanlah kami pada bulan Ramadhan ” tu dimakbulkanNya.

Malam pertama Ramadhan tu, lepas maghrib di hari terakhir Sya’ban, ada orang cakap “Ramadhan Kareem..!” Ada sorang kawan saya menitis air mata sebab kita semua da sampai ke Ramadhan. Dan saya rasa sebak sangat sebab merasakan ada je kemungkinan saya tak sempat puasa subuh esok..ada je kemungkinan tu malam terakhir saya di dunia. Allahuakbar…

Alhamdulillah diberikan peluang sekali lagi untuk menunggu Ramadhan..dan akhirnya, Allah bagi ilham pada saya..Allah mungkin dah tarik nikmat tunggu Ramadhan tu dari saya.. tapi Dia jugak bukak mata saya untuk sedar yang baaanyak lagi nikmat selain tu yang tak sempat lagi saya syukuri..

Saya ada kawan-kawan dan keluarga yang risau untuk saya..yang bersusah untuk tolong saya..

Saya ada peluang untuk belajar, sedangkan ada orang mampu menengok je orang lain berlajar.

“Kesusahan” menguruskan benda ni, yang saya rasakan tersangat la susah, tak sesusah budak-budak palestin yang mungkin terbunuh kalau diorang keluar pergi belajar.

Saya ada banyak kemudahan dan keperluan yang tersedia dan disediakan orang-orang sekeliling saya, yang saya ambik mudah, dan tu jugak adalah nikmat..

Masalah visa  dan conformation letter saya, yang mungkin menyebabkan saya tak dapat fly dengan yang lain, mengajar saya untuk sentiasa bersangka baik dengan Allah, melatih saya untuk bersabar dan bersyukur dengan ape aje yang Dia berikan..Tipu kalau kata saya tak nangis sepanjang buat benda ni. Saya cuma boleh buat apa yang termampu dan mendoakan yang terbaik. Menyedari hakikat yang hanya Allah yang berkuasa atas segala-galanya, membuatkan saya rasa begitu kerdil di sisiNya. Allahuakbar! :’)

Alhamdulillah walaupun lambat sikit selesai, tapi, selesai jugak akhirnye.. Terima kasih Allah = )

“Dan Tuhan kamu berfirman: “Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina.”

Surah Ghafir (al Mukmin) ayat 60 [40:60]

.

“Jangan berputus asa jika Allah s.w.t melewatkan penerimaan doa sekalipun kamu sudah bersungguh-sungguh berdoa, kerana Allah menjamin penerimaan semua doa menurut yang Dia tentukan untukmu bukannya menurut kehendakmu, dan (akan dikabulkan) pada waktu yg ditentukan-Nya bukan pada waktu yg ditentukan oleh kamu.”

Syeikh Ibn Athaillah

*Ramadhan Kareem tu maksudnye ‘Ramadhan mulia’. Orang-orang Arab akan sebut benda ni bila time Ramadhan. Jawab kepada Ramadhan Kareem ni ialah “Allahu akram”. Maksudnye Allah lebih mulia..[Sumber]

Advertisements

2 responses to “Kesah di hari-hari terakhir Sya’ban

    • ada problem sikit..dia lambat sampai, jd visa n medical checkup takleh buat..tapi alhamdulillah sekarang semua dah okay..insya Allah fly jumaat malam ni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s