Krik2..helo helo denga tak?

Bismillahirrahmanirrahim

Baiklah..lengkap sebulan sudah saya tak post ape-ape..kering idea sebenarnye..serius kering. Tak percaya, boleh tengok dalam trash bin kat dashboard saya berape banyak da draft nak post tapi akhirnye tinggal idea je..haha. *Amboi bab-bab beralasan banyak  je idea..adeh.

So..now that I’m here, some things that used to be extreme rarities become regular to me..Salah satunye, belajar nak cakap subhanallah out loud. Entah, tapi saya berat mulut sikit nak cakap phrases like subhanallah, masya Allah and the gang sebenarnya..teruk tak? Hadoila..Kalau ade pon, dalam hati, tapi.. tu pon tak banyak.. Tapi ape yang nak diberatkan sebenarnya? Nak puji Allah pon malu? Nak malu kat siapa? Dush dush dan dush. Alhamdulillah Allah bagi saya ramai orang kat sekeliling yang banyak ringan mulut nak sebut benda-benda ni..And know what? Allah bagi sekali latihan practical tau. Kat sini time sekarang tengah spring, and I can’t help being moved by the beauty of His creations..Dengan ijinMu da ringan da sikit mulut ni nak berjikir memujiMu ya Allah..tengs Allah :’)

Another thing is, skyping. Dulu time kat mesia nak skype siape je. Cuti je sekali sekala skype dengan adik-beradik bulatan terchenta yang bertebaran kat muka bumi ni. Kat sini sampai da arif benor dengan bunyi call skype tu. *Tapi masih rasa kelakar kalau tengah makan secara rahsia time skype tiba-tiba orang sana kata “bunyi bising ape tu weh? tak denga la” hihik. Dan masih mendownkan semangat kalau asyik-asyik kita cakap, sunyi. Tak denga ape orang sana cakap, orang sana pon tak denga ape kite cakap.

Penat tau. Nak ulang balik ape kite cakap. Nak-nak kalau kena cakap balik semua sekali ulang-ulang tapi takde respon lagi…Krik2 hellllooowww..ade orang ke tak ni? Kenapa denga suara i sendiri balik ni? Sudahla bosan ah 😡 End call.

Ade satu je yang tak penah down kan i time i cakap dengan dia. My Rabb. (And your Rabb as well 🙂 )

Kadang-kadang da hampir penat da meminta..da bengkak da mata nanges. Da tak larat da nak teruskan. Berapa kali dah dalam hidup ni kita terasa hopeless, helpless dan macam-macam less lagi.. Dah berapa kali da dalam hidup ni kita menangis sebab rasa macam sorang-sorang terpaksa menghadapi ape-ape ujian yang Dia bagi.. Tapi syukur,  kita masih mampu untuk terus meminta “Ya Allah, ku mohon kekuatan untuk menghadapi ujianmu ini.. Aku mohon pertolonganMu ya Allah. Tolongla hambaMu ini..berikan aku kekuatan untuk hadapi masalah aku ni..aku rayu padaMu ya Rabb..” Nanges lagi.

Wahai jiwa-jiwa yang merintih pada Tuhannya

yang menagih belas dari yang Maha Pengasih

yang sangat-sangat menginginkan  agar Tuhannya mendengarkannya

ketahuilah, Allah mendengarkan setiap isi hatimu

Yakinlah, setiap waktu Dia bersamamu

Maka apabila kau ingin meminta,

Pejamkan mata dan berbicaralah dengan Dia

Sesungguhnya Dia mendengarkan

Walau sekadar lintasan hatimu, Dia ada mendengarkannya

Allah lah yang Maha Mendengar, Maha Mengetahui.

Allah tak pernah tinggal kita sorang-sorang..Tak pernah kecewakan setiap permintaan hamba-hambaNya. Kalau kita bersabar, dan yakin yang Allah akan bagi ape yang terbaik untuk kita pada masa yang Dia kehendaki, insyaallah di sebalik kepahitan itu terhadiah sebuah kemanisan 🙂

Kalau benda tu susahhhh sangat nak dapat, sampai separuh mati terseksa, berpenat lelah, terbatuk-batuk, tercungap-cungap, bersesak dada, bersengkang mata, keluar masuk wad icu barulah dapat, barulah kita tahu, untuk menghargai sangat-sangat benda tu. Kalau senang cam setakat kelip-kelip mata, adekah sama nilainya? Nak makan megi pon kena masak air dulu. Kena bukak paket itu ini. Pastu kena tunggu pulak dua minit. Ni pulak nak dapat ape yang kita spesifik mintak kat Allah.

Advertisements

One response to “Krik2..helo helo denga tak?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s