Nenek exam hall dan atuk statistik

[Kredit]

Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah.. dah habes end of sem exams sabtu lepas..haha rasa macam amek ib lagi skali (=..=”)

Anyways, satu benda yang saya rasa menawik dari pengalaman first exam kat sini ialah..jeng3..

Exam hall tu dijaga sekumpulan nenek-nenek (dan sorang dua atuk)

Yup. Nenek dan atuk. Cam lebih kurang gamba kat atasla. Kagum saya. Kalau kat mesia biasanya yang umur cam diorang dah duduk-duduk rumah, rilek-rilek dengan anak cucu tapi kat sini, waw! Dan selalu jugak nampak atuk nenek jalan-jalan pagi-pagi. Dalam kelas statistik, ade sorang atuk tu slalu duduk depan kitorang, kitorang panggil dia atuk statistik. Markah statistik dia, slalu lebih tinggi dari markah kitorang (atau at least, markah saya). Betapa mereka masih bersemangat untuk bekerja dan belajar. Walaupun usia dah lanjut.

Lagi satu. Kat sini, ada satu jenis iklan yang bila saya first time tengok, ade satu perasaan yang..bercampur. Macam kelakar. Tapi mengharukan. Iklan tu, mempromote pengurusan funeral. Betapa murahlah, senanglah; kalau amek pakej itu ini. “nanti family tak risau lagi” kata atuk nenek dalam iklan tu. Jadi..saya terfikir, agaknya, diorang masih kuat dan rajin kerja sebab tu la kot. 

“Nanti aku mati nanti mahal..baik aku kerja kuat-kuat. Anak-anak aku tak yah risau dah.”

“Aku mati, tinggal harta sket, settle la. Anak-anak happy kat dunia, aku pon da kat heaven.” 

Mereka sangka, mereka sudah cukup kuat bersedia hadapi mati mereka. Mereka sangka, mati itu pengakhiran bagi segala-galanya. Leganya mereka bila banyak dapat mengumpul harta, dapat hidup senang di dunia dan funeral diuruskan dengan bergaya sedangkan, di akhirat nanti.. bukan harta menjadi peneman. Bukan pengurusan jenazah yang menjadi ukuran kebahagiaan di akhirat mereka. Tetapi amal.

Tapi bagaimana dengan amal mereka? Cukuplah dengan mereka, bagaimana amal kita pula?

Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?

(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan“.

Merekalah orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat Tuhan mereka dan akan pertemuan denganNya; oleh itu gugurlah amal-amal mereka; maka akibatya Kami tidak akan memberi sebarang timbangan untuk menilai amal mereka, pada hari kiamat kelak.

Surah al-Kahf ayat 103-105 [18:103-105]

Allahu Allah…

Pernah tak berasa lega yang hari tu kita dah ‘banyak beramal’?

Awal mana kita tunaikan solat

Berapa page quran yang kita baca

Macam mana kita dah buat baik dengan orang tu dan orang ni

Berapa rakaat solat sunat seharian

dan lain-lain.

Kita lapang dada bila teringat yang haritu kita ada amal untuk malaikat tulis. Rasa macam hmm..tulah bekalan aku time akhirat nanti. Tapi, betul ke amalan-amalan tu Allah tengok? Are they even worth that much? Entah-entah, kita je yang perasan amalan-amalan tu akan selamatkan kita time akhirat. Entah-entah..buku amalan kita tu kosong je. Sebab ikhlas dan niat kepada Allah tu takde. Kosong. Nauzubillahi min zalik. Mohon dijauhkan.

Reflect.

Refresh.

Baiki.

Astaghfirullahalazhim

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s