Question mark #3

Lebih baik baca post-post ni dulu insyaallah supaya tak tertanya-tanya hei ape ni wat isyitoking abaut 😛

Question mark
Question mark #2

Bismillahirrahmanirrahim

Saya yakin, sejak lahir, dah banyak benda yang kita dah buat. Dah banyak, atau ade certain keinginan-keinginan kita; dah kita capai. Macam-macam dah kita buat. Kadang-kadang kita sedih, kadang-kadang kita gembira. Ade masa kita berjaya, dan ade masanye, kita gagal. Dari seorang anak kecil yang polos, sekarang kita dah pon cukup besar untuk memikirkan hala tuju hidup kita. Ape yang kita nak dari hidup kita atas muka bumi Allah ni, ape yang kita nak capai sebelum mati, dan sebagainya

Maka, pernah tak, kita tanya diri kita; soalan ni: Apa tujuan hidup saya?

“Saya tak nak ape-ape, cukupla dengan sorang isteri yang taat dan solehah, mercedes dua bijik dan banglo 3 tingkat cukupla.”

“No komenla bro.”

“Tujuan hidup? Mestilah untuk berseronok! Woohooo!”

“Saya nak jadi saintis yang berjaya dan berbakti kepada agama dan negara.”

Yang last tu. Pernah jadi tujuan hidup saya. Semua yang saya buat sejak kecik, saya tujukan ke arah tu. To be the best scientist I can be, and very rich at that. Of course, some of the money will be used for the benefit of Islam. I am, after all, a muslim, kan? Macam tula yang saya fikir dulu.  Saya pon belajarla rajin-rajin, baca buku, angan-angan, semua saya niatkan ke arah nak jadi saintis berjaya tu.*kedengaran nerd jugakla saya dulu.ahah* Bayangkan, kalau…saya mati sebelum saya dapat capai tujuan hidup nak jadi saintis tu. Maksudnya, saya mati tanpa memenuhi tujuan hidup saya la kan? Sedangkan, seluruh hidup saya dah dihabeskan untuk tu. Masa saya, tenaga saya, harta saya, semuanya sekali habes macam tu je. Maka saya mati dalam keadaan, tak berjaya capai tujuan hidup saya. Nak buat balik semula, hidup di dunia hanya sekali. Macam rugi sangat kan?

Sebab tula, Allah yang maha pengasih, dah pon bagitau kita, ape sebenarnya tujuan hidup kita. Dia takde la cipta kita, campak kat bumi pastu biar camtu je tanpa panduan.. Dia takkan biarkan kita merugikan diri sendiri. Ade something yang kena kita buat kat bumi ni, sebelum kita kembali bertemu denganNya di akhirat nanti.

Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu”

“And I did not create jinn and mankind except to worship me”

Surah adz-Dzariyat ayat 56 [51:56]

Worship:menyembah. kalau tengok malay translation lain, ade yang tulis ‘beribadah’ tu as ‘mengabdikan diri’, macam menyembah jugakla; sebab kita memperhambakan diri kepada Allah. Menyembah Allah tu, tak terbatas untuk solat, baca quran, puasa, pegi haji je. Bukan jugak sekadar bagi sedekah dan sumbangan kat orang miskin. Tapi menyembah Allah tu, ialah meletakkan Allah sebagai puncak kecintaan kita. Setiap yang kita buat, kita buat kerana Allah suruh, sebab Allah suka. Bukan sebab nak orang puji, atau nak balasan something dari orang. Tapi mengharapkan balasan pahala dan redha Allah saje, semata-mata. Time sedap tido, tiba-tiba, azan bunyi. Mana kita pilih, solat ke, sambung tido? Time dapat makanan favourite kita yang dah tiga tahun tak jumpa, tiba-tiba datang kawan kita yang tiga hari tak makan. Sanggup tak kita bagi dan banyak mana sanggup kita bagi sebab nak Allah sayang kita sebab buat baik kat makhluk dia yang lain?

Indeed, ape-ape yang kita niatkan kerana Allah, kita dapat pahala ibadah kerana Allah biidznillah(dengan izin Allah). Tapi, niat tu, bukanla setakat baca dalam hati :sahaja aku buat itu ini kerana Allah. Lebih lagi. Sampai niat kerana Allah tu jadi driving force kepada action kita. Contohnya, mak kita mintak tolong beli sabun Tia Amelia kat kedai Che Peah. Dan kita pon tengah santai dan sangat free, takde kerja langsung. Kita pon niatla sahaja kita tolong mak beli sabun Tia Amelia kerana Allah dan  kita pon pegi kedai. Tetiba kedai Che Peah tutup pulak, sedangkan kalau nak cari sabun Tia Amelia tu kena pulak pegi kedai lain sejam perjalanan dari situ. Haaa, sejauh mana kita sanggup bersusah, kalau benar niat kita nak tolong mak kerana Allah? Nak terus balik lepas kedai Che Peah didapati aiseyman tutup pulak? Atau usaha cari lagi kedai lain? Kalau benar niat kita kerana Allah, kita sanggup bersusah sampaila tercapai ape yang kita niatkan kerana Allah tu.

Kita ni..hamba je. Tapi..selama yang kita dah hidup ni..Action kita, kata-kata kita, perasaan kita, fikiran kita..betul-betul menunjukkan tak yang kita ni selaku hamba kepada Allah. Taat ke atau derhaka ke kita ni dengan suruhan Allah.. patuh ke, sombong ke kita selama ni dengan ayat-ayat Allah..

Setiap yang bernyawa akan kembali menemui Khaliqnya (penciptanya). Dan Pencipta itu telah pon bagitau kita, untuk ape Dia cipta kita. Rugilah, kalau kita bertemu kembali denganNya dalam keadaan tak memenuhi tujuan penciptaan kita. Ibarat mentol yang tak lulus sirim, nak guna tak boleh, baiki tak boleh, maka dibuang saja. Sampah. Nauzubillahi min zalik (kami berlindung dengan Allah dari yang sedemikian)

*tamat* alhamdulillah

Advertisements

Question mark #2

image

Bismillahirrahmanirrahim

Goddd, adekah…saya seorang robot?

jeng jeng jengggggg

Hari-hari buat benda sama. Rutin. Bila bosan buat rutin pegi berseronok kejap- shopping, lepak kat mall sana sini, ape-apelah! Tapi bila balik daripada berseronok kebosanan tu datang lagi.

Sekeliling saya, ramai orang rajin berusaha. Rajin bekerja, gigih belajar. Masing-masing dengan rutin hariannya tersendiri. Keluar awal pagi, balik lewat petang. Hujung minggu berehat bersama keluarga. Ade yang belajar untuk exam sampai sanggup tak keluar bilik, sampai tak makan seharian pon takpe. Sekali sekala untuk release tension, keluar pegi taman main buai; tak pon layan movie.Tapi, semua ni untuk ape? Why do you bother to work so hard anyway?

“Cari rezeki halal la, bagi makan anak isteri ..”
“Untuk mencapai cita-cita saya, saya akan berusaha gigih dan sanggup bersusah payah, hingga saya sampai ke puncak cita cita saya!” *mata bersinar-sinar, asap keluar dari idung*

Sampai bila? Katakanla berjaya hidup kaya raya bersama isteri dan anak terchenta, atau, dah capai cita-cita, then what? Hidup kita terhenti? Ade director cakap “Cut!! Good job u olls!” ?

No, life goes on..selagi belum sampai ajal, kehidupan akan terus berjalan. Dan berjalan..dan berjalan. Dah berjaya capai cita-cita, gaji dah sampai maksimum, anak isteri pon da cukup makan pakai bagai, sekarang nak buat ape? Haa..ce pikir jap.

Jap eh…

.
.
.
.
.

Entah?
.
.
.
.
.

Sebenarnya, saya hidup untuk ape ek? Tak kan untuk tu je saya hidup?
Lahir, besar sikit belajar, pastu habes belajar start kerja, sampai masa kawen; pastu dapat anak. Sampai ajal meninggal..innalillahi wa innailahi rajiun (daripada Allah kami datang, kepadaNya kami kembali)….

Untuk tu je?

.
Untuk tu je ke?
.

(0_o) ?????!!

*bersambung*

 

Sambungannye di sini –> Question mark #3

Question mark

Bismillahirrahmanirrahim

Sebenarnye…
Kenapa saya kat muka bumi ni?

Kalau cam pepokok tu, ade kat bumi untuk bagi oxygen. Pastu jadi makanan haiwan herbivor dan manusia. Kalau haiwan, untuk jadi makanan manusia, dan haiwan lain. Pastu walaupon dia makan pepokok, nanti bila haiwan tu mati, dia jadi baja. Boleh pokok tu membesar dengan nutrients dari haiwan tu.

Tapi, kalau manusia cam saya ni..nak bagi oxygen, memang tak mungkinnnn. Nak jadi makanan haiwan, mana ade manusia waras pegi volunteer offer jadi makanan haiwan…tukang makan haiwan dan tumbuhan adelah, sampai jadi obesiti pon ade. Macam manusia je yang paling tak berguna antara tiga tu. Hmm…langsung takde paedah kat makhluk lain ke saya ni? Saya ade kat bumi ni untuk ape sebenarnya?

Lebih daripada separuh hidup saya, dah habes untuk belajar. Dari umur 5-6 tahun sampaila sekarang da masuk dua puluh, tak pernah berhenti nak kena belajar. Pegi tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, kolej, uni..usaha kuat-kuat, belajar rajin-rajin nak jadi pandai. Kalau pandai nanti dapat kerje bagus. Hidup kaya raya. Bahagia di dunia. *Wootwoo*

Dan saya usaha jugak untuk bahagia akhirat tau (berbunyi sedikit riak di situ) Tapi…rutin tetap rutin..lama-lama, saya bosan. BOSAN. Hari-hari buat benda sama.

bangun tido
solat subuh
makan
pegi kelas
solat zuhur
makan
rehat
solat asar
buat homework
makan
solat maghrib
tengok tv
solat isyak
tido

Esok ulang. Lusa ulang lagi. Pastu ulang lagi. Ulang lagi. Lagi ulang. BO-SANN… Jujur saya cakap. Bosan tau ulang benda sama hari-hari. Sebenarnya, saya wujud kat bumi ni untuk buat benda sama je ke hari-hari? Ape tujuan saya solat semua tu? Kenape nye saya nak kena solat, nak kena puasa, nak baca quran semua tu? Sejak kecik saya belajar, solat dan puasa tu wajib untuk semua orang islam yang baligh, berakal dan merdeka. Tapi, saya rasa, bila buat benda sama hari hari, macam sebijik robot.

Katela ade sebijik robot. Dia diprogram untuk pusing keliling bilik. Kalau ada habuk sedut. Kalau takde sambung pusing. Pastu bateri dia tahan dari pagi sampai petang je, jadi dia kena charge dari malam ke pagi. Hari-hari, pagi-pagi dia start round bilik. Pusing-pusing keliling bilik tu sampai petang. Bila petang, bateri dah nak habis, dia pon pegi recharge. Pagi esok bateri penuh, dia pon pusing lagi..petang dia recharge. Esok pusing lagi, macam takde arah tuju. Seolah-olah dalam kitaran yang bod[censored]

Saya rasa sebijik cam sebijik robot tu. Cuma tukar nama robot dengan word “saya”.
Pastu fill in kerja robot dengan “rutin saya”. Perfect match?

Godddd, adekah…saya seorang robot?

jeng jeng jeng

*bersambung*

**hehe bagi yang rasa post ni macam familiar, yup, this is a remake of the ‘is that oll’ series yang saya pernah tulis dulu. Tengs semua atas sokongan anda (^-^)\/

Sambungannye di sini –> Question mark #2