Question mark

Bismillahirrahmanirrahim

Sebenarnye…
Kenapa saya kat muka bumi ni?

Kalau cam pepokok tu, ade kat bumi untuk bagi oxygen. Pastu jadi makanan haiwan herbivor dan manusia. Kalau haiwan, untuk jadi makanan manusia, dan haiwan lain. Pastu walaupon dia makan pepokok, nanti bila haiwan tu mati, dia jadi baja. Boleh pokok tu membesar dengan nutrients dari haiwan tu.

Tapi, kalau manusia cam saya ni..nak bagi oxygen, memang tak mungkinnnn. Nak jadi makanan haiwan, mana ade manusia waras pegi volunteer offer jadi makanan haiwan…tukang makan haiwan dan tumbuhan adelah, sampai jadi obesiti pon ade. Macam manusia je yang paling tak berguna antara tiga tu. Hmm…langsung takde paedah kat makhluk lain ke saya ni? Saya ade kat bumi ni untuk ape sebenarnya?

Lebih daripada separuh hidup saya, dah habes untuk belajar. Dari umur 5-6 tahun sampaila sekarang da masuk dua puluh, tak pernah berhenti nak kena belajar. Pegi tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, kolej, uni..usaha kuat-kuat, belajar rajin-rajin nak jadi pandai. Kalau pandai nanti dapat kerje bagus. Hidup kaya raya. Bahagia di dunia. *Wootwoo*

Dan saya usaha jugak untuk bahagia akhirat tau (berbunyi sedikit riak di situ) Tapi…rutin tetap rutin..lama-lama, saya bosan. BOSAN. Hari-hari buat benda sama.

bangun tido
solat subuh
makan
pegi kelas
solat zuhur
makan
rehat
solat asar
buat homework
makan
solat maghrib
tengok tv
solat isyak
tido

Esok ulang. Lusa ulang lagi. Pastu ulang lagi. Ulang lagi. Lagi ulang. BO-SANN… Jujur saya cakap. Bosan tau ulang benda sama hari-hari. Sebenarnya, saya wujud kat bumi ni untuk buat benda sama je ke hari-hari? Ape tujuan saya solat semua tu? Kenape nye saya nak kena solat, nak kena puasa, nak baca quran semua tu? Sejak kecik saya belajar, solat dan puasa tu wajib untuk semua orang islam yang baligh, berakal dan merdeka. Tapi, saya rasa, bila buat benda sama hari hari, macam sebijik robot.

Katela ade sebijik robot. Dia diprogram untuk pusing keliling bilik. Kalau ada habuk sedut. Kalau takde sambung pusing. Pastu bateri dia tahan dari pagi sampai petang je, jadi dia kena charge dari malam ke pagi. Hari-hari, pagi-pagi dia start round bilik. Pusing-pusing keliling bilik tu sampai petang. Bila petang, bateri dah nak habis, dia pon pegi recharge. Pagi esok bateri penuh, dia pon pusing lagi..petang dia recharge. Esok pusing lagi, macam takde arah tuju. Seolah-olah dalam kitaran yang bod[censored]

Saya rasa sebijik cam sebijik robot tu. Cuma tukar nama robot dengan word “saya”.
Pastu fill in kerja robot dengan “rutin saya”. Perfect match?

Godddd, adekah…saya seorang robot?

jeng jeng jeng

*bersambung*

**hehe bagi yang rasa post ni macam familiar, yup, this is a remake of the ‘is that oll’ series yang saya pernah tulis dulu. Tengs semua atas sokongan anda (^-^)\/

Sambungannye di sini –> Question mark #2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s