Question mark #3

Lebih baik baca post-post ni dulu insyaallah supaya tak tertanya-tanya hei ape ni wat isyitoking abaut 😛

Question mark
Question mark #2

Bismillahirrahmanirrahim

Saya yakin, sejak lahir, dah banyak benda yang kita dah buat. Dah banyak, atau ade certain keinginan-keinginan kita; dah kita capai. Macam-macam dah kita buat. Kadang-kadang kita sedih, kadang-kadang kita gembira. Ade masa kita berjaya, dan ade masanye, kita gagal. Dari seorang anak kecil yang polos, sekarang kita dah pon cukup besar untuk memikirkan hala tuju hidup kita. Ape yang kita nak dari hidup kita atas muka bumi Allah ni, ape yang kita nak capai sebelum mati, dan sebagainya

Maka, pernah tak, kita tanya diri kita; soalan ni: Apa tujuan hidup saya?

“Saya tak nak ape-ape, cukupla dengan sorang isteri yang taat dan solehah, mercedes dua bijik dan banglo 3 tingkat cukupla.”

“No komenla bro.”

“Tujuan hidup? Mestilah untuk berseronok! Woohooo!”

“Saya nak jadi saintis yang berjaya dan berbakti kepada agama dan negara.”

Yang last tu. Pernah jadi tujuan hidup saya. Semua yang saya buat sejak kecik, saya tujukan ke arah tu. To be the best scientist I can be, and very rich at that. Of course, some of the money will be used for the benefit of Islam. I am, after all, a muslim, kan? Macam tula yang saya fikir dulu.  Saya pon belajarla rajin-rajin, baca buku, angan-angan, semua saya niatkan ke arah nak jadi saintis berjaya tu.*kedengaran nerd jugakla saya dulu.ahah* Bayangkan, kalau…saya mati sebelum saya dapat capai tujuan hidup nak jadi saintis tu. Maksudnya, saya mati tanpa memenuhi tujuan hidup saya la kan? Sedangkan, seluruh hidup saya dah dihabeskan untuk tu. Masa saya, tenaga saya, harta saya, semuanya sekali habes macam tu je. Maka saya mati dalam keadaan, tak berjaya capai tujuan hidup saya. Nak buat balik semula, hidup di dunia hanya sekali. Macam rugi sangat kan?

Sebab tula, Allah yang maha pengasih, dah pon bagitau kita, ape sebenarnya tujuan hidup kita. Dia takde la cipta kita, campak kat bumi pastu biar camtu je tanpa panduan.. Dia takkan biarkan kita merugikan diri sendiri. Ade something yang kena kita buat kat bumi ni, sebelum kita kembali bertemu denganNya di akhirat nanti.

Dan Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaKu”

“And I did not create jinn and mankind except to worship me”

Surah adz-Dzariyat ayat 56 [51:56]

Worship:menyembah. kalau tengok malay translation lain, ade yang tulis ‘beribadah’ tu as ‘mengabdikan diri’, macam menyembah jugakla; sebab kita memperhambakan diri kepada Allah. Menyembah Allah tu, tak terbatas untuk solat, baca quran, puasa, pegi haji je. Bukan jugak sekadar bagi sedekah dan sumbangan kat orang miskin. Tapi menyembah Allah tu, ialah meletakkan Allah sebagai puncak kecintaan kita. Setiap yang kita buat, kita buat kerana Allah suruh, sebab Allah suka. Bukan sebab nak orang puji, atau nak balasan something dari orang. Tapi mengharapkan balasan pahala dan redha Allah saje, semata-mata. Time sedap tido, tiba-tiba, azan bunyi. Mana kita pilih, solat ke, sambung tido? Time dapat makanan favourite kita yang dah tiga tahun tak jumpa, tiba-tiba datang kawan kita yang tiga hari tak makan. Sanggup tak kita bagi dan banyak mana sanggup kita bagi sebab nak Allah sayang kita sebab buat baik kat makhluk dia yang lain?

Indeed, ape-ape yang kita niatkan kerana Allah, kita dapat pahala ibadah kerana Allah biidznillah(dengan izin Allah). Tapi, niat tu, bukanla setakat baca dalam hati :sahaja aku buat itu ini kerana Allah. Lebih lagi. Sampai niat kerana Allah tu jadi driving force kepada action kita. Contohnya, mak kita mintak tolong beli sabun Tia Amelia kat kedai Che Peah. Dan kita pon tengah santai dan sangat free, takde kerja langsung. Kita pon niatla sahaja kita tolong mak beli sabun Tia Amelia kerana Allah dan  kita pon pegi kedai. Tetiba kedai Che Peah tutup pulak, sedangkan kalau nak cari sabun Tia Amelia tu kena pulak pegi kedai lain sejam perjalanan dari situ. Haaa, sejauh mana kita sanggup bersusah, kalau benar niat kita nak tolong mak kerana Allah? Nak terus balik lepas kedai Che Peah didapati aiseyman tutup pulak? Atau usaha cari lagi kedai lain? Kalau benar niat kita kerana Allah, kita sanggup bersusah sampaila tercapai ape yang kita niatkan kerana Allah tu.

Kita ni..hamba je. Tapi..selama yang kita dah hidup ni..Action kita, kata-kata kita, perasaan kita, fikiran kita..betul-betul menunjukkan tak yang kita ni selaku hamba kepada Allah. Taat ke atau derhaka ke kita ni dengan suruhan Allah.. patuh ke, sombong ke kita selama ni dengan ayat-ayat Allah..

Setiap yang bernyawa akan kembali menemui Khaliqnya (penciptanya). Dan Pencipta itu telah pon bagitau kita, untuk ape Dia cipta kita. Rugilah, kalau kita bertemu kembali denganNya dalam keadaan tak memenuhi tujuan penciptaan kita. Ibarat mentol yang tak lulus sirim, nak guna tak boleh, baiki tak boleh, maka dibuang saja. Sampah. Nauzubillahi min zalik (kami berlindung dengan Allah dari yang sedemikian)

*tamat* alhamdulillah

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s