Ayat menusuk di petang hari

Sunset_Alone_by_ibadurrahman

[Kredit]

Bismillahirrahmanirrahim

Dan (ingatlah), semasa orang-orang kafir didedahkan kepada neraka (serta dikatakan kepada mereka):

“Kamu telah habiskan nikmat-nikmat kesenangan kamu dalam kehidupan dunia kamu, dan kamu telah bersenang-senang menikmatinya;

maka pada hari ini kamu dibalas dengan azab yang menghina

kerana kamu berlaku sombong takbur di muka bumi dengan tidak berdasarkan alasan yang benar, dan kerana kamu sentiasa berlaku fasik”

Surah al-Ahqaf ayat 20 [46:20]

Telan air liur.

Eh, kenapa nak telan air liur, kan untuk orang kafir? Kita as muslims tak yah la terasa sangat, amek pengajaran supaya tak jadi camtu dah la.

=)

Kafir tu..bukanlah bermaksud non-muslims. Tapi maksudnye, ialah orang yang tak mahu beriman-disbelievers. Kalau kita tengok, kat mesia ni, kita panggil semua non-muslims kafir. Tapi sebenarnye, ada di antara diorang tu, bukanla sengaja untuk tak masuk islam. Diorang cuma tidak dilahirkan muslim macam kita. Lalu besar sebagai orang bukan islam..tapi, manalah tau, sebenarnya, kalau diorang ni diberitahu dengan sebetul-betulnya pasal islam, diorang terbukak hati untuk islam. Kafir tu, ialah  ingkar; tahu kena buat, tapi tak mau buat. Kita ni yang muslim ni pon, ada masanye, ade ketikanye, kita tau je, ade benda tu memang kita kena buat, malahan wajib buat, tapi kita tak buat. Tak nak buat. Kita rasa macam “So what? Nanti taubatla. Allah kan maha penerima taubat”

Bayangkan..time akhirat nanti Allah cakap kat kita macam ni.

Segala nikmat yang Aku bagi; masa kamu, mata kamu, badan kamu, duit kamu yang berkepuk-kepuk kat bank tu, otak kamu yang bergeliga dapat scholar dengan mara jpa bagai tu; kamu guna untuk enjoy. Kamu lupa kat Aku. Kau tak guna untuk ingat Aku. Jadi sekarang amek kau neraka, padan muka!

Allahuakbar…

Kita ni, baaaaaanyak sangat nikmat yang Allah bagi. Setiap hari, setiap saat, ade je nikmat Allah yang kita guna, dan dapat. Bernafas tak yah fikir, secara unconscious badan kita boleh bernafas. Lapar ada makanan, dahaga ada air. Mata cukup, boleh melihat, nampak warna-warni..Kita ada hati yang mampu menyukai kecantikan, hati yang mampu sayang kat orang, yang boleh rasa sedih, gumbira, tak macam binatang atau tumbuhan..takde hati perasaan yang sama sebijik cam kita.

Cuba bayangkan pulak, kita ni orang kaya multibillionaire. Kita taja sorang budak ni pegi belajar kat ostrolia buat biotek. Bagi dia duit, belikan dia baju, belikan dia buku; ape yang dia perlu, kita bagi. Yang dia tak perlu tapi dia nak, macam henpon pintar dan laptop baru, kita bagi jugak. Kita hantar dia, kita pesan kat dia “belajar elok-elok ye, nanti balik bawak degree n honours.” Tiba-tiba dah habes tiga tahun tempoh buat degree kita dapat tau yang dia selama tiga tahun tu asyik melancong shoppping sana sini habeskan duit dan asyik fail exam, esainmen tak hantar. Degree ke mana honours ke mana. Ape yang kita rasa time tu?

Tipu kalau kata tak rasa marah langsung.

Tipu kalau kata kita rasa alaaa, nak buat cemana, budak tu memang camtu. Maafkan jela..

Mesti ada sikit rasa marah. Dan kecewa. Sampai hati dia buat kat kita camtu?

Balik pada ayat tadi.

Sampai hati kita nak bersenang lenang je kat dunia ni? Guna nikmat yang Allah bagi untuk menderhaka pada Allah? Badan ni, Allah yang bagi. Tapi dengan badan yang sama, kita buat maksiat pada Allah. Buat jahat. Buat benda sia-sia.

Lepas tu kita buat sombong. Sombong nak balik pada Allah. Sombong nak mintak maaf kat Allah sebab dah buat apa yang Dia tak bagi buat. Dia hantar orang atau kejadian nak ingatkan kita, menerusi macam-macam cara, be it kawan kita ke mak kita ke hatta rancangan 30 minit ustaz don sekalipon, tapi kita tak nak jugak terima yang kita sebenarnye tengah buat salah. Kita rasa kita bagus. Kita rasa, aku ada masa lagi nak bertaubat. Terus jugak nak buat ape kita suka. Seolah-olah, kita lebih tau bila kita mati. Seolah-olah, kita dapat jamin yang kat akhirat nanti kita masuk syurga.

Lupa tujuan kita hidup untuk apa. Nak enjoy ikut nafsu suka hati je.

Bukanla tak boleh guna nikmat Allah untuk kesenangan. Badan kita pon, ada hak ke atas kita. Nak jugak rehat-rehat. Ada rasa nak makan sedap. Ada rasa nak berseronok. Yang jadi salah bila kita asyik sangat dengan nikmat tu sampai berseronok dan bersenang tu jadi main focus kita. Kata nak rehat kejap lepas penat kerja. Pegi la tengok tv. Last-last tengok tv sampai berjam-jam sampai tinggal solat, mak panggil kita marah kat mak. Camtu la

Kita ni siapa je..hamba Allah bukan?

Hamba tu, bila tuan dia kata camtu, camtu la dia kena buat. Dan Allah tak pernah menyusahkan kita. Bila kita salah, Allah tak hantar petir untuk terus sambar kita. Takde tiba-tiba kita tengah buat dosa kita terbenam dalam tanah. Allah sentiasa bagi kita peluang. Sampaila nyawa kita kat kerongkong, barula takde second chance dah. Tapi..kita tak tau bila masanye kan?

Segala yang ada di muka bumi itu akan binasa.

Dan akan kekallah Zat Tuhanmu yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan.

Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

Surah ar-Rahman ayat 26-28 [55:26-28]

—–

*baru balik lepas lebih seminggu berkampung dengan sisters terchenta 🙂 semoga Allah membalas kebaikan kamu semua atas tunjuk ajar yang diberikan 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s