Outing

Bismillahirrahmanirrahim

Dua orang insan berjalan beriringan menuju ke surau di tempat parking kereta di sebuah shopping complex untuk menunaikan solat zuhur. Kedua-duanye bermuka eksaited sebab baru berkongsi membeli sebuah al-Quran beserta terjemahan yang berbentuk diari berwarna biru cair untuk dihadiahkan kat sorang kawan mereka.

A: Eeee bestnye! Bestkan dapat hadiahkan kat dia nanti. Awak, ce awak bayangkan, nanti dia baca satu huruf pon, kita dapat pahala jugak!

B: Pastu kalau dia tengok makna, karang hati dia tersentuh pastu jadi hamba yang solehah, wahhhh kita KAYAA! Mwahaaaa

mata bersinar-sinar, sorang terbayang akaun akhirat diorang menggunung dengan pahala,

sorang lagi dah terbayang diorang tengah guling-guling kat syurga sama-sama

*kuk! kuk!* <— kena sekeh sorang satu ngan mak cik hidayah (satu-satunya watak bukan orang dalam kesah ni.eh faham ke? :p)

A: Amboi. Kalau kesah pahala macam confirm-confirm je kita dah dapat. Yakin bukan main je dapat pahala..ikhlas belum tentu.

B: Kalau pasal dosa buat-buat lupa..huwaa

#true story

Buat ape-ape, kenalah husnu dzon (baik sangka) dengan Allah. Kerana Allah da kata dalam quran, Dia takkan sia-siakan pahala orang yang buat baik. Maka yakinlah, setiap amal kebaikan akan Dia balas dengan kebaikan. Tapi janganla over confident sampai lupa yang kita ni hanye mampu usahakan, yang decide nak bagi ganjaran ke tak, tu tetap atas pilihan Allah swt.

Dah buat ape-ape, serahkanla pada Allah dengan takut dan mengharapnye seorang hamba yang ikhlas beramal keranaNya. Moga, dengan kasih dan rahmatNya, Allah akan pandang. Dan suka 🙂

*adeh.benjol dah haaa*

-tamat-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s