Biskut lemau kopi O #2

Bismillahirrahmanirrahim

Ade sekali tu, kakak sulung saya buat sesuatu yang merubah cara saya pandang biskut lemau forever.eheh. Lepas peristiwa tu, saya jadi sayaang sangat nak buang biskut (tapi kalau dah sah-sah expired memang buangla nanti cari nahas pulak :p) Nak tau dia buat ape?

Dia amek biskut yang orang buang dalam tong sampah pantry dan makan. *hei tutup mulut nanti lalat masuk :p*

Siyes. Hari tu, dalam pantry tu, ade la sorang insan tu buang sebungkus biskut dalam tong sampah pantry. Dan kakak saya nampak bungkusan tu penuh lagi dengan biskut. Dia amek, tengok  tak tercemar lagi dengan sampah dan bawak balik ke bilik. Makan. Dia kata “elok je lagi biskut tu..masuk angin sikit je. Tak sanggup tengok orang bazir-bazir camtu.”

Extreme? Geli? Sindrom budak stress ib?*err* Ikutla anda nak tafsirkan macam mana..yang pasti, peristiwa tu sangat memberi kesan pada saya. Bila saya nak buang biskut yang da lemau, saya akan teringat dulu kakak saya penah makan biskut yang orang buang sebab nak elak pembaziran-amalan hamba yang tak bersyukur. Dan somewhere kat dunia ni ade orang makan korek-korek dari sampah sedangkan saya yang gemok dan kenyang ni nak buang biskut hanya kerana dah lemau.

Jadi bila ada biskut lemau, saya makan je la. Cicah kopi o panas, rasa dia sama je ape dengan biskut fresh. Sedap je? Ade masalah?

Ingat lagi tak dalam post Biskut lemau kopi O #1, saya cakap, iman manusia ni, ade masa dia berkurang. Ade masa dia bertambah. Macam biskut yang terdedah lama-lama, dia akan jadi lemau.

Tidak dapat tidak, pasti akan ada masanye, iman kita menurun. Tidak dapat tidak. Kita bukan malaikat. Kita ada hawa nafsu. Keinginan. Kadang-kadang walaupon dah struggle habis, kita tewas pada keinginan sendiri. Walaupon kita sangat tak ingin nak jadi macam tu, hakikatnye, memang ada masa, kita jatuh. Futur.

Jadi, futur tu bukan la something yang abnormal. Ia normal untuk makhluk yang bernama manusia. Boleh jadi pada siapa-siapa, bila-bila dan tak kira la dia kat mana. Boleh jadi kat orang yang sangaaaat-sangat tak nak kena, boleh jugak jadi pada orang yang tak tau pon dia tengah futur. Ia normal.

Tapi anda tau ape yang abnormal? Bila anda rasa seronok tengah futur. Itu baru abnormal. Itu baru melopongkan mulut. Bila rasa “okay, aku tau iman aku tengah down, tapi so what? Hidup aku sama je buat baik ke tak buat baik. My life still goes on macam biasaa. Tak nampak rugi ponn. In fact macam lagi best je kalau tinggal amalan kebaikan tu.”

Kita makan biskut yang lemau tu, sebab nak elak bazir. Tapi next time, kita tak biar dah biskut tu terdedah kan? Bukan sengaja beli biskut, biar sampai lemau baru makan. Macam tak penah pulak dengar orang buat camtu.hehe. Sebab dah tak dapat nak elak, maka time tu kita makan je la. Iman yang tengah futur tu, macam tu la jugak. Patutnye kita bukan sengaja melemahkan iman kita dengan buat ape yang tak elok untuk iman kita. Tapi patutnye, bila dah tau kita tengah futur, iman tengah lemau, kita buat la ape yang patut untuk selamatkan iman kita tu..

Teori biskut lemau kalau dicicah kopi o rasanya sama je dengan biskut fresh tak valid ye nak di gunakan untuk iman kita. Mungkin kita rasa best je tengah futur. Takde beza pon dengan time iman tengah manthopp. Tapi ingat, Allah maha adil. Siapa yang buat lebih baik, akan dapat lebih baik. Siapa yang buat lebih kurang je, maka dapatnye nanti pon setimpal je la dengan ape yang dibuatnye. Tepuk dada tanye iman, why settle for the worse when you can have better?

Uuuuu..tak dapat tidak, sume orang berpotensi untuk futur la ea.. Dah tu, nak buat ape?

Anda tau camana nak kembalikan kerangupan biskut yg da lemau?*biskut laaaagi!eheh* Satu cara yang saya tau, masukkan biskut tu dalam oven sekejap. Ade oven untuk iman ke? Hehe..tungguuuu 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s