Biskut lemau kopi O #3

[Kredit]

Bismillahirrahmanirrahim

Time flies. Kejap je da nak masuk third week kelas. Kejap je dah bersawang belog..aish. Tahun ni kami masuk rumah baru. Tak siapa sangka rumah yang kami tumpang time mula-mula sampai yang saya sebut dalam R..ramadann kkareemm dulu akhirnye akan jadi rumah kami. Betapa perancangan Allah mendahului pemikiran kita yang terbatas ni.

Baiklah, now to business. Futur. Tak dapat tidak, sorang insan tu, ade masanye, imannye akan menurun. Daripada buat banyak jadi sikit atau lebih teruk, terus tak buat langsung. Panjat gunung everest, then tersilap langkah dan terjatuh golek-golek. Kalau kita yang tak buat something, tak grab ape-ape ke atau mintak tolong ke, tak mustahil akhirnye kita sampai balik kat kaki gunung tu semula.

Kalau biskut lemau, bolehla kita masuk oven balik nak bagi dia rangup semula. Kalau iman yang melemau, haa camana?

Pernah denga tak kata-kata ni:

“Sesungguhnye, hati lebih cepat berbolak-balik daripada isi periuk yang sedang menggelegak.”

Boleh je  jadi, sorang insan tu, paginye, imannye manthop. Tapi petangnye, dia kembali ingkar pada tuhannye. Boleh jadi jugak, malamnye, sorang insan tu basah pipinye dalam tahajud; dalam-dalam, panjang-panjang sujudnye. Datang pagi, dia kufur.

Orang yang ucapkan kata-kata kat atas tadi tu, namanye, Ibnu Rawahah r.a. Time tu, dia kata kat Abu ad-Dardaa’ r.a,

“Mari beriman sejenak. Sesungguhnye, hati lebih cepat berbolak-balik daripada isi periuk yang sedang menggelegak.”

Jadi, adekah bermakna iman tu sejenak-sejenak je, tak perlu forever beriman? Tidak. Maksud kata-kata ni, ala-ala macam: eh, jom check iman kita kejap. Isi ape yang takde, top up ape yang kurang. Hati manusia kan cepat berubah-ubah, kejap macam ni, kejap lagi macam tu pulakk.

Menariknye, kata-kata ni asalnye diucapkan oleh sorang lagi sahabat Nabi saw yang memang femes dengan keilmuannye. Kemanthopan imannye.  Dia rasa, seorang mukmin tu, saaangat perlu gather dengan mukmin lain; reflect diri dan nasihat sesama diorang. Check jiwa kot-kot la dah takabbur, dah lupa yang dia tu cuma hamba je. Check ilmu, kot-kot la da sesat. Check hati, kot-kot la terseleweng daripada mengingat Allah. Check iman, kot-kot la dah futur. Namanye, Muadz bin Jabal. Time tu, dia kata kat sahabat dia,  Bro. Lepakla ngan kitorang, Duduklah bersama kami, kita beriman sejenak.”

Nak gather dengan mukmin lain? Memang, ade banyak je cara nak kumpul orang-orang mukmin dan bagi some sort of spiritual enlightenment. Dengar ceramah boleh. Pegi seminar boleh. Tengok crite ostad don ramai-ramai boleh. Bukak intenet cari belog shinawanmentawi ponnn boleh.eheh. Cumanye, semua tu, macam random bullets. Kekadang, semua tu boleh bagi kita ilmu, tapi dah berjam-jam denga ceramah, atau sampai perit mata baca belog pon, hati masih rasa kering. Semangat nak baiki iman, nak baiki hubungan dengan Allah tak terbangkit pon.

Atau, boleh jugak, gather dengan mukmin lain, dalam satu benda yang dinamakan bulatan gumbira. Personally, I really do believe, method terbaik untuk masalah futur ni, ialah berbulatan gumbira. Yang ni, macam peluru sniper. Ade target dan almost always, biiznillah (dengan izin Allah) kena target tu.

Sekumpulan orang-orang yang genuinely care tentang kita, both tentang akhirat dan dunia kita. Yang terima kita seadanye, yang takkan judge kita atau background kita atau siapa kita. Yang hidup dengan kita, yang kenal atau berusaha nak kenal kita sedalam-dalamnye macam keluarga sendiri malah lebih lagi; yang nasihat-nasihatnye dekat dan kena pada situasi kita; tak sama dengan tengok random episodes of ostad azhar idrus dan berharap yang ade la something yang ostad kata tu boleh cater specifically problem kita. Yang saaayang kat kita kerana Allah dan mendoakan kita walaupon sebelum ni dia tak tau pon wujudnye insan bernama kita kat muka bumi ni. Tak dapat kat tempat lain. Hanya ade dalam bulatan gumbira 🙂

Dan tak semestinye bulatan gumbira tu kena duduk bersila kat bawah kipas surau dalam bentuk bulat (nak buat segi empat pon bolehhh) Sambil kayak pon boleh berbulatan gumbira, tahu? *jangan sampai saya upload gambarr *err

Walaupon frekuensinye biasanye seminggu sekali je, ia tak terhenti kat pertemuan minggu tu je. Bersediala menerima sms, whatsapp, emel, poke, personal message, ape-apela; daripada kewarge (baca: family) bulatan gumbira anda yang berbaur reminder kasih sayang dan cubit manja*eh* sehinggala anda bertemu secara fizikal dengan mereka minggu depannye.

Anyways, kot-kot la anda tak setuju dengan pendapat saya pasal bulatan gumbira tu, kat bawah ni saya kongsikan camana nak atasi atau elak futur based on punca-punca yang saya tulis dalam Biskut lemau kopi O #1.

.

Punca 1: Tersalah niat pada permulaan

Penyelesaian: Betulkan niat sebelum mula buat ape-ape. Dan along the way, semasa tengah buat ape-ape, jangan lupa sentiasa reflect dan refresh kenapa dan untuk ape kita buat sesuatu tu. Niat yang paling baik, mestila buat ape-ape, kerana Allah taala. Kita kan diciptakan untuk mengabdikan diri kat Allah. Kan sangat indah kebaikan yang dibuat seorang hamba semata-mata kerana dia inginkan redha dan kasih Rabnya?

.

Punca 2: Berlebih-lebihan atau melampaui kemampuan sendiri

Penyelesaian: Ukurla baju kat badan sendiri.eheh. Jangan over confident tapi jangan under estimate diri sendiri pulak. Jujurla dengan diri, takat mana yang aku mampu buat ni. Then, buatla ikut kemampuan kita sendiri tu. Paling penting, janganla selesa dengan tahap kemampuan yang sama tu forever. Try tingkatkan bit by bit. Ramai yang nak masuk syurga. Nak redha Allah. Ape yang membezakan iman dan amal kita dengan orang lain, ape yang lebihnye kat kita, kalau kita asyik stay kat level iman yang sama je..

.

Punca 3: Geng dengan orang yang tak encourage kebaikan

Penyelesaian: Ape lagi, gengla dengan orang yang encourage kebaikan. *enoying ke jawapan ni?* Bukanla nak kata okei, tinggalkan sume orang yang penah ejek anda bila buat baik, bagi diorang kad perpisahan dan ucapkan okei tengs kerana jadi kawan saya, babai assalamualaikum. Tidak. Jangan sekali-kali putuskan silaturrahim. Maksud saya, carila orang yang encourage kebaikan; yang bila anda tanya, dia takkan marah, tak downkan anda, dan takkan buat anda malu untuk buat perkara baik. Berkawan dengan orang camni. Amek contoh dari diorang. Tengok ape yang diorang buat untuk manthopkan iman. Kalau iman kita sihat, kita akan jeles sendiri tengok orang lain lebih tinggi imannye dari kita; lalu kita try kejar dia. Sebab kita juga ingin, agar kita sayang Allah sedalam atau lebih dalam lagi daripada orang tu. Oh, dan bulatan gumbira boleh cater penyelesaian ni tahu? *wink2*

.

Extra penyelesaian: 

 Berkawan baik dengan quran terjemahan. Siyes. Baca dan hayati terjemahan ayat-ayat Allah tu, biar meresap dalam jiwa dan membentuk action anda. Tapi tak dinafikanla kalau baca sorang kadang-kadang perlu semangat yang tinggi jugakla nak istiqamah hari-hari. *go, bulatan gumbira!* eh.

 Tampal sticky notes yang berisi reminder. Kadang-kadang time tengah futur, peringatan yang ditulis diri sendiri time tengah manthop dulu lebih menyentap jiwa.

hmm tu je kot insyaallah. kalau saya teringat atau diberi ilham insyaallah saya kongsikan lain kali.

-tamat-

*more about bulatan gumbira dalam post lain insyaallah 🙂