Gagah berani. Kachak bergaya

Bismillahirrahmanirrahim.

Two months is such a long time to neglect your blog. Espeseli when you have a short series on a cliffhanger and you know someone does follow your blog*koff koff perasan pule di disitu*

I dunno. Two months I didn’t touch my blog nor did I touch anyone else’s. Just didn’t feel like it. Benarlah. Istiqamah itu buah iman. Bukan minat.

Konon menulis supaya orang lain juga mendapat something daripada kesah hidupku yang marhaen ini. Konon menulis untuk berkongsi pencerahan-pencerahan yang diterima. 2 bulan lesap tanpa sebarang tulisan is purely futur. Aish. I’m angry with myself for being so weak. Spending 30 minutes to what, one hour, two hours on a post every 3 to four days is not that much compared to the reward and happiness I would get from knowing that someone does benefit from my ramblings. At least well maybe someone will be entertained with my stories. Or laugh at my weird mixture of language or bad choice of words. Maybe someone will be comforted knowing that hey, hey at the south end of the world there’s someone who’d been through the same thing as they had. And I know someone I love on the other side of the globe does check up on me here to know what I’m up to now. But I just wasn’t strong enough. Just not strong enough to consistently write something good for you good people. Sigh~

That’s why I really admire those who can persevere no matter what befalls them. No matter what happens, they carry on. They kept strong and carry forward with tight knuckles, gritted teeth and sweating forehead but at the end of the day when they got through they’ll smile and wipe off that sweat because they know did it. They persevered, they held fast and strong and now they deserve whatever reward that is waiting for them.  ahh. Gagah berani. Kachak bergaya.

What keeps you strong? Ask yourself, come on now. What’s been keeping you going all this time? When you feel like “no I can’t go on”, what’s the one thing that made you get back up on your feet and say “I’ll try again”?

Your mama?

Your pride?

Your ambition?

Some one you love?

Some one who loves you?

Allah?

Paradise?

_ _ _ _ _ _ _

Saya kagum dengan orang-orang yang, bila kita dengan diorang, diorang happy go lucky macam ape je. Tak penah nampak diorang sedih. Tapi bila korek-korek, rupanya mereka ni, ade masalah-masalah yang bila kita denga pon nganga sampai patah dagu. Bila korek-korek, kita yang rasa macam nak tolong nanges. Diorang relek je. Dan bukan, bukan sebab diorang dalam stage denial atau diorang jenis tak amek kesah yang “ahhh tak pedulilah ape pon janji aku hidup!”. Malam-malam, bila tahajud sebelah diorang, diorang nanges. Datang pagi, “selaaamat pagiiiii! teman adek di sinii” dengan mata bulat bersinar sinar hidung kembang kempis penuh semangat. *sila nyanyi dengan gaya yang betul ye (lagu pampers)*

Saya kagum tengok orang-orang yang, diorang ada seribu satu alasan yang kukuh dan valid untuk give up. But they chose NOT to. Misalnye sedara-sedara kita kat gaza sana. Saya denga cerita orang yang balik dari sana. Orang-orang gaza ni relek je cerita, ayah dia syahid, anak dia syahid, rumah baru bina kena bom semua tu lah. Yang mendengarnye yang jadi sebak. Yang cerita happy je. Kat sana, kalau satu bangunan kena bom, tak sampai dua hari, diulang dua hari; semua tu akan clear dan dalam masa dua hari, dah ade kerja-kerja pembinaan untuk bangunan baru.

Saya kagum tengok orang-orang yang, dia cuba sedaya upaya nak jadi diri dia yang lebih baik. Cuba, gagal. Cuba lagi, gagal lagi. Sampai orang kata, “tak payahla, muka engko ni, takde harapan dah ni.” Tapi, ade dia kesah? Tak ponn. Dia cuba lagi. Mungkin dia gagal lagi. Tapi dia tak berhenti cuba dan cuba dan cuba lagi.

Kenapa? Apa yang buat diorang begitu haibat? Begitu gagah berani? Begitu kachak bergaya?

Bukan kerana diorang bukan manusia. Diorang juga manusia cam kita. Tau sakit, tau bosan. Tau rasa pedih bila kena bahan, tau rasa penat bila da try tak jadi-jadi, tau rasa nak pecah dada tahan nanges. Diorang rasa semua tu.

Bukan kerana diorang pakai spek hitam jenama Prada dan kat belakang diorang ada background bom meletup lalu diorang bukak spek sambil catwalk maka nampak kachak bergaya.eh

Tapi kerana diorang yakin, setelah berpenat lelah ni, setelah bersusah payah ni, ada something menanti. Dan diorang yakin, ade someone yang memerhati diorang, yang mencatat, setiap kali diorang bangun semula setelah jatuh; yang mengira, setiap titis peluh, setiap titis airmata, dan setiap titis darah yang terkeluar.

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: “Tuhan kami ialah Allah”, kemudian mereka tetap istiqamah maka tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan mereka tiada (pula) berduka cita.

Mereka itulah penghuni-penghuni surga, mereka kekal di dalamnya; sebagai balasan atas apa yang telah mereka kerjakan.

Surah al-Ahqaf ayat 13-14 [46:13-14]

Yakin kepada pujian manusia, manusia akan berubah hati. Dan manusia akan mati maka matilah pujian itu bersama manusia.

Yakin kepada harta, harta akan habis, dan bila mati, bukan harta yang menjadi bekalan.

Yakin kepada minat, percayalah, minat itu akan berubah ubah mengikut selera dan perubahan zaman.

Yakin kepada janji Allah dan rasulnya, ketahuilah, janji Allah itu benar. Allah sekali kali takkan memungkiri janjiNya. Dan siapa lagi yang memberi ganjaran yang lebih baik, selain daripada Dia?

That’s what kept them going people. Allah. With Allah and His promise of paradise empowering the intention of everything that you do, nothing can hold you back. Nothing will keep you to the ground.

So, what keeps you going?

_ _ _ _ _ _ _

*rasa macam makan diri sendiri. adakah tak istiqamah menulis kerana belum sepenuhnya yakin dengan janji Allah? Huwaaaaa

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s